5 grunner til å legge skifertak

Lurer du på hva slags taktekke du skal velge til ditt tak? Torvtak, skifertak, takpanner, teglstein eller glassert takstein? Det er massevis å velge mellom på markedet idag. De fleste ønsker et vakkert, solid tak med god holdbarhet og som krever minimalt med vedlikehold. For flere og flere blir også spørsmålet om bærekraft og miljøvennlighet stadig viktigere. Hvis du kjenner deg igjen i disse kriteriene, er kanskje å legge skifertak det beste alternativet for deg og ditt tak. 

1. Skifer er en naturstein

Hva er skifer?

Skifer er en stein som har blitt dannet ved at grus, sand og leire har blitt utsatt for høyt trykk og temperatur gjennom millioner av år. Dette har ført til at mineralene i disse massene etterhvert har blitt omkrystallisert; de har blitt forsteinet og omdannet til skifer.

Måten skifer er blitt dannet på gjør at den er lagdelt. Det er enkelt å dele skiferen i lagdelingen – men vanskeligere å dele andre veien. Skifer er blant de natursteinstypene det er enklest å forme til ønskede dimensjoner. Dette er noe av grunnen til at skifer har vært et materiale mye brukt på tak i Norge.

Fargen på skiferen er avhengig av skiferens mineralsammensetning, som igjen er avhengig av hvor skiferen er utvunnet. Skifer varierer vanligvis i fargen fra lys til mørk grå. Men det finnes også områder i verden hvor skifer forekommer i forskjellige nyanser av grønt, rødt, svart, lilla og brunt.

Hvor finner man skifer? 

Skifer finnes verden over. Brasil, Spania, USA, Storbritannia og Kina er eksempler på land som henter ut betydelige mengder skifer hvert år. Av norsk takskifer er det Altaskifer og Ottaskifer det hentes ut mest av idag. Altaskiferen er grå/grønn/sølv-farget, mens ottaskiferen er mørk og vil ruste på taket over tid.

Takskifer blir hverken produsert eller utviklet  – det blir hentet ut fra skiferbrudd i fjellet. I skiferbruddene blir store skiferblokker tatt ut. Disse blir så kløyvd opp i tykkelser gitt ut fra steinens naturlige lagdeling. Så blir de klipt i ønsket format, om nødvendig kalibrert på baksiden før det blir pakket og sendt. Skiferen har nå blitt til takskifer.

Takskifer fra Smartstone

Smartstones takskifer kommer fra Kina, det er en mørk grå leirskifer med en hard overflate og med lav vannabsorbasjon, godt egnet for norske forhold. Vår takskifer leveres i tykkelsen 10 til 13 mm. Den mørke grå overflaten har et vakkert fargespill. Skiferen har en naturlig overflate, den er klipt på alle sider med hakk inn for innfesting av skiferspikrene. Les mer om takskifer fra Smartstone her.

2. Et tak med skifer holder i generasjoner

Et vakkert, naturlig skifertak er selve kronen på verket til et flott hjem eller en lekker hytte. Et naturlig skifertak er laget av naturstein som er mange millioner år gammel når den blir hentet ut av fjellet. Skiferstein er altså et holdbart materiale som kan vare i flere hundre år, med minimalt av vedlikehold. Hvis skifertaket legges riktig og med god kvalitet på undertaket – vil du ha et tak som varer i generasjoner. 

Klassisk eleganse 

Noen trender består, det har varig verdi og tidløs kvalitet. Skifertak er et eksempel på dette. Skifertak passer til alle bygg, bygd i alle stiler, til alle tider. Skifertak går simpelthen ikke av moten. Mange huseiere tiltrekkes av skifertak primært på grunn av skifertakets fantastiske utseende. Det har en skjønnhet som det er vanskelig å gjenskape i kunstig materiale, på grunn av det faktum at det er ett naturprodukt. Skiferflisene vil ha variasjoner i tykkelse, form, størrelse og farge – dette vil gi taket et vakkert, naturlig og klassisk utseende du aldri går lei av å se på. 
   

Levetid og holdbarhet

Fordi skifertak er laget av naturstein, er de svært holdbare og har lang levetid. Andre taksystemer har forventet levetid på mellom 20 og 50 år, mens legger du skifertak vil det ha forventet levealder på nærmere 100 år. 
 

Vedlikeholdsfritt?

Velger du å legge skifertak har du et tilnærmet vedlikeholdsfritt tak i generasjoner. På grunn av natursteinens varighet vil et skifertak kunne gå i generasjoner hvis undertaket er av god kvalitet.
 

3. Skifertak er en langsiktig god investering

Når man vurderer om et nytt tak er dyrt eller billig er det en rekke faktorer som må tas med i betraktningen.

De fleste bygger et hus eller hytte med en intensjon om at det skal holde i mange år. Helst resten av ditt liv. Det er selvfølgelig forskjell på hvor lenge forskjellige deler av huset vil holde før det er nødvendig med vedlikehold og oppussing. Taket er et av de viktigste komponentene i et hus, og det å ha et tak som til enhver tid er i god stand er en nødvendighet for å opprettholde kvaliteten på resten av huset.

Vi har satt opp en eksempelkalkyle for hva totalkostnaden for takskifer og torvtak vil være over tid for et tak på 100 m2 etter 100 år, 30 år og 1 år. Vi forutsetter at materialkostnad for undertak av takene vil koste omtrent det samme: 500,- pr m2, og også at frakt for de to takene vil koste det samme: 20.000,-. Dette er selvsagt et eksempel, pris på frakt avhengig av hvor i landet bygget ligger og hvor mye som skal fraktes.  Vi har regnet 500 kr i timen pr vedlikeholdstime. I vår kalkyle regner vi med at et gjennomsnittlig torvtak holder i 30 år før det må byttes. 

Vi har estimert 10t i året for vedlikehold av torvtak. I dette inngår at man slår og fjerner dødt gress, busker og trær, vanning, gjødsling og kalking. Vi har estimert 1t i året for vedlikehold av skifertak, da skifertak er tilnærmet vedlikeholdsfritt. 

Vi har ikke tatt med verdiøkning av eiendommen som følge av valg av takdekke –  selv om et skifertak statistisk sett vil øke salgsverdien av din eiendom.

Skifertak

KostnadPris (inkl MVA)100 år35 år 1 år
Takdekke pr m2 599,-59.900,-59.900,-59.900,-
Undertak pr m2500,-50.000,-50.000,-50.000,-
Frakt 20.000,-20.000,-20.000,-20.000,-
Legging av tak pr m2625,-62.500,-62.500,-62.500,-
Vedlikehold (500kr/t)1t / år 50.000,-17.500,-500,-
Totalt242.400.-209.900,-192.900,-

Torvtak

KostnadPris (inkl MVA)100 år35 år 1 år
Takdekke pr m2 300,-90.000,-60.000,-30.000,-
Undertak pr m2500,-150.000,-100.000,-50.000,-
Frakt 20.000,-60.000,-40.000,-20.000,-
Legging av tak pr m2300,-90.000,-60.000,-30.000,-
Vedlikehold (500kr/t)10t / år 500.000,-175.000,-5000,-
Totalt1.020.000,-435.000,-135.000,-

Skifertak og torvtaks prisutvikling over tid

4. Skifertak er miljøvennlig og bærekraftig

Om en tar for seg hele skiferens livsløp vil det å legge skifertak være et miljøvennlig og bærekraftig valg for ditt tak. 

  • God holdbarhet og lang levetid: Takskifer har en holdbarhet på over 100 år, noe som gjør det til det mest motstandsdyktige og slitesterke materialet på markedet for taktekking idag. 
  • Gjenbrukbar: Når skifertaket skal byttes, er det enkelt og fullt mulig å gjenbruke takskifer på ditt nye tak. Dette forutsetter at skiferen er av god kvalitet.   
  • Naturlig: Ettersom skifer er en naturstein er det 100% naturlig. Det brukes ingen kunstige materiale eller kjemiske produkter i produksjonsprosessen, dette resulterer i at skifer har lav miljøpåvirkning. 
  • Bærekraft logistikk:  Vi frakter skiferen med skip på sjøen når vi kan, og våre sammarbeidspartnere setter miljø i forsetet. Les mer om våre logistikkløsninger her. 
  • Tilbake til naturen: Ettersom skifer er en naturstein, vil ikke kassering føre til skadelige utslipp i naturen.

5. Skifertak har lange tradisjoner i Norge

I noen områder i Norge ble det lagt skifer på tak helt siden 1300 tallet. Skifer er enkel å forme, solid og robust mot det tøffe nordiske klimaet. Man tror villskifer var den eldste formen som ble brukt, da kløyvet man skiferen til heller for så å bruke hellene i den formen de hadde. Men siden steinen er tung å frakte, ble den på dette tidspunktet helst lagt i nærheten av der den ble utvunnet.

På 1800 tallet kom jernbanen til Norge, i tillegg ble det mer industriell skifervirksomhet ved skiferbruddene. Dette gjorde det mulig å få fraktet mer skifer ut fra bruddene og rundt i landet. Bruken av skifer i Norge økte veldig frem mot mellomkrigstiden. 

Skifertak har lange tradisjoner i Norge, og spesielt på vestlandet kan man se mange gamle hus med takskifer. Takskifer kommer i mange former, farger og kvaliteter. Tidligere ble det lagt mye lapp/dråpe/tunge-skifer, dette er et format som også er mye brukt på kirker. Det har også vært stort mangfold historisk sett i størrelser og farger når det kommer til skifer på tak i Norge. 

Idag er det populært med skifer som takdekke i store deler av landet, og mange virkelig fine hus og hytter bruker takskifer. Det mest populære formatet idag er firkantskifer i størrelsen 40*40 cm, i fargen mørk grå. Skiferen legges da med spissen nedover, og det blir et flott mønster. Les mer om takskifer fra Smartstone her. 

Skifertak eller torvtak på hytta? 

Også torvtak har lange tradisjoner i Norge. I bygdene rundt omkring i Norge var torvtak omtrent enerådende til langt inn på 1800-tallet. Både torv og skifer velges i stort omfang til taket til fjellhytter idag, begge deler passer naturlig inn i den Norske fjellheimen og begge deler har lange tradisjoner i norsk byggeskikk. 

SkifertakTorvtak
Forventet levetid100 år30 år
Vekt (kg/m2)40 kg130-300 kg
Forventet antall vedlikeholdstimer pr år 1 time10 timer
Pris Taktekke pr m2 599,-300,-
Legging av tak pr m2625,-300,-
Bærekraftig og miljøvennligJa Ja
Naturlig materialeJaJa
Lange tradisjoner i NorgeJaJa
Støy dempendeJaJa
Brannsikkert Ja

Totalprisen på skifertak avhenger veldig av hvilke utgangspunkt en har. Nybygg, bytte fra eksisterende takskifer, eller bytte fra annen taktype til skifertak. Les mer om dette på Byggstart: https://www.byggstart.no/pris/skifertak

Kontakt oss

Send tegninger, eller ta mål av ditt tak, og vi vil sende deg ett uforpliktende tilbud tilbake.

Mail: post@smart-stone.no

Vi er behjelpelig med vår fagkunnskap, ta kontakt om du har spørsmål!

Legg igjen navn, epost og din beskjed i meldingsboksen under. 

Eller ring oss på 
41 36 17 12

Kontakt Oss
Personvernerklæring *